marți, 12 iunie 2012

Drapelul, stema si imnul Romaniei !


Steagul Romaniei. Drapelul Romaniei – albastru, galben si rosu. Culorile albastru, galben si rosu au fost folosite din vechime de catre romani ca simbol al lor.

Semnificatia culorilor este urmatoarea : Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), Frăţie (roşul sângelui).

Ca drapel national, tricolorul se impune în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, dar in varianta dispunerii orizontale a benzilor de culoare. Odata cu venirea domnitorului Carol I la putere, din 1867, Romania respecta regulile vexilologice europene pentru steaguri tricolore care au, toate, banda de culoarea cea mai închisă, culoarea “rece”, lângă hampă, iar benzile sunt asezate vertical.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată drept Ziua drapelului national al Romaniei. In 1848, in aceasta zi a fost emis Decretul nr.1 al Guvernului Provizoriu al Tarii Romanesti, prin care tricolorul rosu-galben-albastru devenea Drapel Naţional.

stema_romaniaStema Romaniei consta intr-un vultur sau o acvila, pe un scut, avand aripile deschise; in cioc tine o cruce iar in gheare o spada si un sceptru. Intre aripile protectoare se află un scut impartit in cinci parti semnificand stemele celor cinci regiuni istorice: Stema Tarii Romanesti (vulturul), Stema Olteniei (leul incoronat), Stema Moldovei (bourul cu stea), Stema Transilvaniei (turnuri de cetate), Banatul,Crisana si Maramuresul fiind reprezentate de doi delfini afrontati, pe fond de azur, dispusi cu capul in jos.

Imnul Romaniei. „Desteapta-te, romane!” este, din 1990, imnul national. Versurile si aranjamentul apartin lui Andrei Muresanu, poet de factură romantică, ziarist si traducato. Anton Pann este creditat ca autor al muzicii imnului.

Titlul „Deşteaptă-te, române!” este în acelaşi timp social şi naţional; social, deoarece impune o permanentă stare de a asigura tranziţia către o lume nouă; naţional, deoarece alătură această deşteptare tradiţiei istorice.

Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe. La ocazii festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11.

Sursa : Wikipedia

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu